• HACCP система за склад за търговия с храни

  Склад за търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход

  За да откриете склад за търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход е необходимо да посетите Областната агенция по безопасност на храните , където се намира обекта и да попълните Заявление за регистрация за обект за производство и търговия с храни , образец БАБХ №109 и списък на групите храни, които ще се предлагат в обекта, образец БАБХ №84.

 • Kакво е система за самоконтрол и къде се прилага тя?

  Система за самоконтрол това са добрите търговски (производствени) и хигиенни практики .

 • Почистване и дезинфекция на ресторанти и хранителни обекти

  Ефективното почистване, миене и дезинфекция в обекта а е един от основните фактори, които определят качеството и безопасността от хранителен и здравен аспект, трайността и органолептичните показатели на храните .

 • фритюрник

  Kогато ползвате фритюртник за пържене на храни  в заведение за обществено хранене се спазват някой основни правила :

 • хигиена на ръцете

  Носната кърпичка, тоалетната, животните, суровото месо...ръцете ни често имат контакт с бактерии и вируси, който след това се предават на всичко, което докосваме.

  Телефонът, дръжката на вратата, градския транспорт...болестите се разпространяват лесно и бързо.

  Ако с мръсни ръце докоснем лицето си, болестите лесно попадат чрез лигавицата в организма ни и предизвикват инфекции.

  Правилното и редовно миене на ръцете предотвратява този процес и ни предпазва от разболяване!

  КОГА ?

 • правилно приготвяне и съхранение на Кафето

  Да поканиш някого на по чаша кафе или сам да си направиш тази освежителна топла напитка - има толкова много варианти за приготвянето на кафе. Два основни фактора обикновено определят oборудването, което човек използва - времето и бюджета.

   Без значение от начина на варене на кафето има няколко основни правила за неговото съхраниние и приготвяне, който трябва да спазват, за да се постигне оптимален вкус и освежаващо преживяване:

 • въвеждане на HACCP

  Въвеждането на HACCP е част от изискванията за регистрация на заведение за обществено хранене, включително изисквания за откриване на кафене, ресторант, дюнер и т.н. Главната задача на тази система е да се елиминира вероятността от замърсяване на храната.

 • Списък алергени

  Регламент 1169/2011г. на ЕП/25.10.2011г. за представяне на информация за храните на потребителите.

  Този регламент предоставя основа за осигуряване на високо равнище на защита на потребителите във връзка с информацията за храните и по специално етикетирането на храните.

  Регламента се прилага за всички храни , предназначени за крайния потребител, включително и за заведения за обществено хранене.

 • HACCP е система за контрол на качеството на храните, която е сред задължителните изисквания за отварянето на заведение. Това е и главната причина, поради която собствениците на ресторанти и кафенета внедряват системата. Повечето собственици и управители не разбират до край ползите от използването на система и я приемат като ненужен финансов товар. HACCP е задължителна в целия Европейски съюз, защото е приета за най-удачната технология за контрол и обезпечаване на сигурността на хранителните продукти. HACCP

  HACCP е система за контрол на качеството на храните, която е сред задължителните изисквания за отварянето на заведение. Това е и главната причина, поради която собствениците на ресторанти и кафенета внедряват системата. Повечето собственици и управители не разбират до край ползите от използването на система и я приемат като ненужен финансов товар. HACCP е задължителна в целия Европейски съюз, защото е приета за най-удачната технология за контрол и обезпечаване на сигурността на хранителните продукти.

 • Kaк да определим вида на обекта и асортимента му в БАБХ?

  В зависимост от категорията обект(ресторант, бистро, кафене, заведение за бързо хранене и други) се определя асортимента , който ще се предлага  .

  Ако желаете да регистрирате ресторант или друг вид обект е необходимо да попълнете Заявление за регистрация на обект (Образец БАБХ№ 109)и да определите асортимента му:

  Ресторантите могат да бъдат:

 • Лоши ли са хранителните оцветители за теб?

  Изкуствените оцветители се намират в хиляди хранителни продукти, като освен в очевидните шарени сладкарски и изделия и газирани напитки, може би ще се учудите, че те са широко използвани в уж здравословните хранителни добавки и витамини, които доверчиво даваме да децата си . 

 • Хигиенично боравене с хранителни продукти - седем главни правила

  Хигиенично боравене с хранителни продукти - седем главни правила за постоянни и временни обекти (павилиони ,бирарии, бистра и др.). Хранителните продукти в повечето случаи съдържат нежелани микроорганизми , като например бактерии , спори и плесени. Най вече животински, но и растителни продукти често  са заразени  със спори , който ги развалят  или причиняват болести, като например салмонела .

   
 • HACCP за сезонен обект на морето

  За да узаконим сезонен обект-кафене, коктейл бар, бирария  ,снек бар , ресторант и др. e нужно обекта да има HACCP(ХАСЕП). Вие  трябва да подадете заявление за регистрация в ОДБХ(Областна Дирекция по Безопасност на Храните), актуално състояние на фирмата , която ще стопанисва обекта  и договор за наем или документ за собственост(ако сте собственик) Плаща

 • Трябва ли ми HACCP?

  Абревиатурата HACCP представлява съкратеното наименование от  английски език Hazard Analysis and Critical Control Points, което на български език се превежда като Анализ на опасностите и контрол на критичните точки.
  Най -общото определение на системата HACCP е идентифициране на специфичните опасности  и предпазните мерки за техния контрол.
  Безопасността на храните е въпрос на глобално значение за потребителите  и всички фирми,свързани с производството и предлагането на храни.

Основните предимства на HACCP за хранителния бизнес са

 • Спестява парите на Вашия бизнес в дългосрочна перспектива
 • Повишават се стандартите за безопасност на храните 
 • Гарантира ви , че отговаряте на всички изисквания на закона 
 • Дава ви добра организация за производството, складиране , дистрибуция и реализация на безопасна храна 
 • Предлага добра организация на персоналa , като насърчава екипната работа и повишава ефективността
 • Ще имате надлежна защита в съд